01 Oct 2008 Press Release

Süper ince taneli ve kuru – NETZSCH-CONDUX'tan s-Jet® Sistemi

Bir süre öncesine kadar alternatifiniz yoktu: Öğütülecek malzemeyi mikron altı boyutlarda işleyenler, şimdiye kadar ıslak öğütme yöntemlerine başvurmak zorundaydı. Ancak çoğu durumlarda toz haline getirilmiş olan ürünün ıslaklığı tekrar alınmak zorunluluğu söz konusuydu. Buysa yüksek masraflara neden olabilir.

Belirgin ölçüde daha yüksek performansla kuru yapılandırmayla nano boyutunda çalışma
Kısa süre önce kuru ürünlerin yapılandırmasında dünya çapında lider şirketlerden biri olan merkezi Hanau'da bulunan NETZSCH-CONDUX Mahltechnik GmbH şirketi, mekanik proses mühendisliğinde dünyaca ünlü bilim adamı Dr. Roland Nied ile işbirliği yaparak, alternatif bir sistemi geliştirmiştir: patent başvurusu yapılan s-Jet®® sistemi; adında steam, yani buhar veya süper ince'nin s harfini taşıyan bir sistem. Bu sisten ile, kuru öğütme yaparak bir ürünü mikron altı boyutlara kadar toz haline getirmek mümkündür – hem de belirgin ölçüde daha yüksek bir performans ile. Makine bağlamındaki alt yapıyı bunun için istikrarlı bir şekilde geliştirilmiş olan Akışkan Yatak Jet Değirmenleri CGS tekil etmektedir.

Peki bu nasıl mümkündür?
"Öğütülecek malzemenin arasında toz haline getirilen enerjik jet akımlarına daha fazla itme gücü vermek için, gaz türünü değişerek havadan su buharına geçiş yaptık.", diyen, merkezi Hanau'da bulunan NETZSCH–CONDUX Mahltechnik GmbH şirketinde pazarlama müdürü olan Thomas Schneider, sözlerine şöyle devam etti: "Aşırı ısıtılan buhar bugüne kadar jet değirmenlerde örn. tortu oluşturan ürünlerde öğütme medyumu kullanımı bilinen bir şeydi. Ancak sadece entegreli havalı separatörü bulunmayan, basit spiral jet değirmenlerinde. Buysa nano boyutunda belirli bir tane boyutu belirlemek mümkün değildi. Yeni s-Jet®® sistemimizde durum başkadır."

"Aşırı ısınan su buharına dayan işlev prensibi, basit söylemek gerekirse, iki tane önemli avantajını beraberinde getirir." Schneider açıklamalarına şöyle devam etti: "Birinci olarak su buharı ile 1.200 m/sn'ye varan jet hızlarına erişilmesi mümkündür; medyum olarak hava kullanıldığında bu hız sınırı sadece 600 m/sn kadardır. Bu sayede partiküllerin akışkan yatağın içindeki kinetik darbe enerjisi dört katına kadar çıkarak nano boyutunda öğütülmeleri sağlanır. İkinci avantaj, ses hızının havada 330 m/sn iken buharda yaklaşık 550 m/sn olmasıdır. Bu şekilde separatör çarkının içindeki olası çevresel akım hızı da, separasyon işlemine tabi olacak olan malzemeye etki eden hızlandırma kuvvetleri de artar. Bu da şu anlama gelir: Santrifüj kuvveti artarak direnç kuvvetini belirgin ölçüde geçer ve daha büyük parçacıkların öğütme ünitesini entegreli havalı separatörün içinden geçerek terk etmesini önler. Böylelikle akışkan yataklı jet değirmenlerinin kullanımı anlamlılaşıyor."

Yeni yöntemin artıları bir arada:

• en yüksek incelikler (<1 mikron)
  • iki katı kadar işleme kapasitesi
  • belirgin ölçüde daha yüksek verim oranı
  • sorunlu ürünlerin işlenebiliyor olması
  • en iyi ürün performansı
  • en yüksek ürün arılığı
  • dik tane boyutu dağılımı
  • kontaminasyonu düşük öğütme
  • mümkün olabilecek en yüksek üretim verimi

Deneyim inovasyon yaratır – müşterilerin yararına
Thomas Schneider, "İyi fikirler sihirbazlığa değil, çoğunlukla uzmanlık bilgisine ve teknik olanaklara dayanan çözümlerdir." diyerek şirketinin inovasyon gücünü anlatıyor. "Tabii ki NETZSCH-CONDUX uzun yıllara dayanan deneyimi ve pazardaki lider konumu sayesinde birçok sorunla daha önce karşı karşıya kalmış olup buna uygun çözümlere sahiptir. Müşterilerimizin başlıca avantajlarından bir tanesi, uygulama taleplerine %100 uygun çözümü kendilerinin değirmen uzmanı olmaları gerekmeden ve bizden uzun uzadıya açıklamalar dinlemek zorunda kalmadan elde edebilmeleri ve sunulan çözümlerin ekonomik çözümler olmasıdır. Zira Hanau'da uzun geçmişe sahip bir araştırma geleneğine sahibiz. Burada yüksek kalifiyeli elemanlar yıllardan beri kendi araştırma tesislerimizde çalışarak uygulamalara yönelik yeni çözümler geliştirmektedir.

Bu çerçevede şirketimiz kısa iletişim yolları ve net olarak belirlenmiş sorumluluklar gibi orta ölçekli bir teşebbüsün avantajlarını uluslararası Arena®da faaliyet veren bir şirketin avantajlarını en iyi şekilde bir araya getirmektedir. Dünya çapında faaliyet veren NETZSCH grubunun Öğütme ve Dispersiyon faaliyet alanının bir üyesi olarak NETZSCH-CONDUX tanınmış müşterilerle yakın bir işbirliği içinde ufalama ve çok ince toz halinde öğütme ile en ince tozların sınıflandırılması için makineleri ve tesisleri geliştirmektedir.